Vi & dem

Vissa saker är för viktiga för att inte lyftas fram i dagsljus.

Det är på riktigt konstigt att miljontals djur slaktas, torteras, våldtas, tvångsmatas och lever i ständig rädsla under omänskliga förhållanden varje dag och att så många vänder bort blicken.

Det är på riktigt konstigt att vi lär ett barn att gulla med husdjuret, äta gris till middag och dricka någon annans (men inte t.ex. hundens eller grisens) modersmjölk till kaffet.

Det är på riktigt konstigt att vi blir arga, ledsna och upprörda när någon visar en kort videosnutt från ett slakthus, men därefter bär läder, päls och dunjackor.

Det är på riktigt konstigt att levande varelser används som försökskaniner för att du och jag ska kunna köpa t.ex. kosmetik att pigga upp vardagen med.

Jag tror inte att någon människa vill illa, varken du eller jag. Klart att vi önskar att djuren vi konsumerar växer upp på gröna ängar, har ett långt och lugnt liv och sedan en dag snabbt och smärtfritt avlivas. För det känns som om de skulle rättfärdiga allting lite mera. Men det är precis det som det är, en önskan. Slakt är aldrig humant.

Då vi blundar, eller helt enkelt inte reagerar, känns det inte konstigt. Varför? Därför att vi har lärt oss att agera så. Därför att bl.a. karnism (klicka för videoklipp) gör att vi inte ifrågasätter detta.

En hjärtknipande men träffsäker fråga, som gör att jag inte vill vara en del av den miljard-business som görs på andra varelsers bekostnad, är:

Hur kan det vara humant

att ta livet av en varelse som inte vill dö?

DSC_0301DSC_0279img_0776IMG_0463IMG_1090IMG_1130DSC_0268IMG_0544

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: