The dark side of the milk

// Ett inlägg jag skrev 15 december år 2015 efter att för första gången besökt en mjölkfarm i norra Nya Zeeland. Inlägget är kopierat från dåvarande resebloggen. För mig var det här en enormt viktig och omtumlande upplevelse. Det tog en tid innan jag hunnit smälta allt och jag skulle inte vilja vara med om det igen, men tack vare den här upplevelsen så tog jag steget till en plantbaserad kost vilket är en av de bästa sakerna jag gjort i mitt liv. //

img_7650
En mammako som hade något i sin mjölk och som därför avskiljdes från de andra. Ett nervöst råmande ekade konstant över stängslet.

I morse fick jag följa med när grannens kor skulle mjölkas. Att få se processen med egna ögon var både obehagligt och omtumlande, det gav upphov till många tankar och känslor. Dessa kor är ”Happy cows” med trevliga och snälla ägare, som återfuktar deras spenar så att de inte ska få ömt och har flera stora hagar som de får beta i. Men i ögonen såg de allt annat än glada ut. Att varje dag bli inspärrad i en liten cell på ett snurrande hjul, ståendes i egen och andras avföring, medan slangar automatiskt mjölkar på är inte ett lyckligt liv. Vissa kor hölls lugna under hela varvet men en del var panikslagna och tryckte så hårt med baken mot stängslet att de nästan föll baklänges då öppningen kom till deras cell.

IMG_7643

Det tas även tester på mjölken för att se hur ”bra” den är, och de med sämst värden säljs. Då det blir  äldre och både mjölkmängden samt mjölkkvaliteten sjunker åker de till slakteriet. Jag frågade ägarna om det är sant att de tar bort de nyfödda kalvarna från mammorna och det var det. Kalvarna förvaras i ett skjul för att sedan säljas till andra farmer.

Kor är intelligenta djur. Forskning har visat att de känner igen andra kor och människor, och minns hur andra individer behandlat dem. De kan även bli glada, arga, ledsna och rädda. De förstår alltså med andra ord vad som händer när deras nyfödda kalv tas bort från dem.

IMG_7558
På bete

IMG_7554

Processed with VSCOcam with 4 preset
Kalven Nana

Igår delade jag glatt på Facebook en video av kalven Nana och jag som gosar på en äng en solig eftermiddag. Detta är bilden vi vill ha av mejeriindustrin, i alla fall var det bilden jag ville ha av mejeriindustrin. Därför gjorde verkligheten jag fick se imorse dubbelt så ont – min bubbla sprack.

Den farmen jag besökte var en liten farm med ”Happy cows”. Men stora hagar och återfuktningsalva kändes mindre och mindre tröstande desto mera jag frågade och fick veta och se.

IMG_7654

IMG_2780

IMG_7646

Idag lärde jag mig mycket, egentligen mera än mitt samvete skulle ha viljat. För nu vet jag, nu har jag med egna ögon sett sånt som vi helst vill blunda för.

/ Nea

2 kommentarer

Lägg till →

 1. Ella Paksuniemi 17 januari, 2017 — 15:04

  Åååh jag har precis börjat med att läsa mer om det här! Så hemskt men en sådan ögonöppnare ändå. Min studiekompis visade mig en video som verkligen är right on spot: https://www.youtube.com/watch?v=e-F8whzJfJY&t=2560s. Hela är säkert bra, men titta från ca. 32 minuter framåt där han talar om mjölk, sååååå jävla bra.

  Kram till dig Nea!

  Gilla

  • Du har helt rätt! Mejeriindustrin verkar utåt sett så harmlös och då blir det ännu större chock när man tar reda på mera, men det är viktigt att modigt våga se det för vad det är och sedan diskutera samt reflektera vidare! Tack för videon, kollade också från 32 min framåt men ska kolla hela, många bra poänger! Hoppas du har det bra och sköt om dig, Kram ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: